Σημάδια έναρξης τοκετού

Σημάδια έναρξης τοκετού

Καθώς πλησιάζει η πιθανή ημερομηνία του τοκετού, το κεφάλι του μωρού εισέρχεται προοδευτικά στη λεκάνη της μητέρας, με αποτέλεσμα η κοιλιά της να «πέφτει» και οι κινήσεις του να γίνονται αντιληπτές χαμηλότερα. Η μητέρα παρατηρεί παχύρρευστες εκκρίσεις, ακόμα και με πρόσμιξη αίματος, να εξέρχονται από τον κόλπο, ενώ εμφανίζεται ήπιος πόνος χαμηλά στη μέση ή στην κοιλιά.
Κατά τη διάρκεια των συστολών της μήτρας, η μητέρα αισθάνεται την κοιλιά της να σκληραίνει, ενώ στα μεσοδιαστήματα επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση. Ο αληθής τοκετός χαρακτηρίζεται από συστολές που επαναλαμβάνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα, διάρκειας περίπου 30-70 δευτερολέπτων.
Με την πάροδο του χρόνου γίνονται ισχυρότερες και συχνότερες. Οι συστολές αυτές δεν υποχωρούν με την ξεκούραση, τη βάδιση ή την αλλαγή θέσης του σώματος. Ενίοτε, ο σάκος που περιβάλλει το μωρό «σπάει» πριν την έναρξη των παραπάνω φαινομένων. Σε αυτή την περίπτωση, η έξοδος του αμνιακού υγρού από τον κόλπο, με συνεχή ή διακεκομμένη ροή, σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού.